Bu yıl, yani 2017’de; perakende sektörü çeşitli transformasyonlara uğramaya devam ediyor. Fiziki mağazaların hayatta kalmasının bu denli tıklamalara bağımlı olduğu başka bir periyodu yaşamamıştık.
En köklü değişim, büyük perakende oyuncularının yer aldığı ABD’de de yaşanıyor ve e-ticaret’in büyümesinin anlamı geçmiş dönemdeki yükselişiyle aynı anlamı taşımıyor. ‘’Her yerde Perakende’’ tanımının giderek yükseldiği bir dönemi yaşıyoruz.
Bir sonraki aşamada ise perakende deneyimlerinin nereye gideceği ve yeni nesil müşteri ihtiyaçlarına nasıl karşılık vereceği merakla bekleniyor.
Enerji emici AVM’ler eskirken, Z jenerasyonu gibi yeni nesil tüketici grubu ise oyuna dahil olmaya başladı.
Perakendeyi Bekleyen Kıyamet Günleri AVM’ler İçin de Kaçınılmaz
Business Insider raporuna göre; Amerika çapındaki AVM’lerin kapanma riski bir hayli yüksek. Özellikle, C ve D yüksek riskine sahip tam 334 AVM kapanmanın eşiğinde…
Mağazaların Boyutlarını Değiştirmeye Kimse Alışık Değil
Tabloda görülen büyük metrekareli bu 20 perakende devi, 2017 yılı içerisinde 7 ila 700 arasında mağaza kapatmayı planlarına dahil etti. Amerikan medyasında yer alan ”Perakende Giderek Eriyor” başlıkları ise son dönemde daha sık atılmaya başlandı.
Türkiye’de ise piyasaları etkilememek adına medyada bu tip haberlere pek yer verilmese de büyük oyuncuların iflasın eşiğinde olduğu bir gerçek. Tüm iyimser beklentilere ve hedeflere rağmen AVM’ler giderek boşalıyor ve perakende sektörünün öncü firmaları sıkıntılarla boğuştuklarını her fırsatta itiraf ediyorlar.
Cadde mağazalarına nazaran AVM’ler yaşanan cirolardaki büyük düşüşler kirasını döviz ile ödeyen markaları oldukça zor duruma düşürüyor. Yabancı markaların da Türkiye’den çekilme kararı alması, belirsizleşen ekonomik gidişatın bir yansıması olarak kabul ediliyor.
Amerika’da, son dönemdeki en düşük işsizlik oranlarına rağmen perakende işleri pek de iyi gitmiyor. Türkiye’de ise durum her iki açıdan da vahim. Çoğunluğu hizmet sektörüne bağlı bu iş yerlerinin kapanması işsizlik oranlarını son 2 yıl içerisinde artırmış durumda.
Perakende İşlerinin Geleceği İyi, Eğer Depolarında Çalışmak İsterseniz…
Mağazaların kapanmasına paralel olarak teknolojinin de beklentilerin üzerinde bir hız ile gelişmesi, satış danışmanlarına duyulan gereksinimi azaltıyor ve mağazaların satış personelinden çok depocu almalarına yol açıyor.
“Perakende kıyamet”inden bahsetmek haber başlıklarını atanlar için iyi olsa da, yeni nesil perakende tüketicisi mobil deneyimlerini perakende deneyimlerinin ne anlama geldiğinin bir parçası olarak görüyor.
Perakende, teknoloji ve insan merkezli ticareti kesiştiren sektörlerin ön saflarında yer almaya devam ederken diğer yandan da, önümüzdeki 10-20 yıl içinde, izlemesi en ilginç endüstrilerden biri olacağına şüphe yok.
Mağaza Kapanışları, Perakende Rönesansı Öncesi Kara Veba Dönemi Gibi…
Yukarıdaki grafikte gösterdiği gibi, mavi çizgi online satışların büyümesi ve yeşil çizgi ise avm tipi satış noktalarındaki büyüme trendi. 2011 yılından bu yana AVM’lerdeki büyüme yerini giderek küçülmeye bırakmak üzere.
Oyunbozan: Yapay Zekanın Perakendedeki Yükselişi
Evet, tüketiciler hala fiziksel mağazalarda alışveriş yapmaktan hoşlanıyor; ancak bunu nasıl yapıyor? Çevrim içi ve çevrimdışı olma arasındaki zaman farkının neredeyse ortadan kalkması ve yapay zekanın yükselmesiyle…
Yeni tüketicinin, mobile yerli, kolaylığa bağımlı olduğuna Amazon ve Alexa çoktan uyandı diyebiliriz. Tahminsel algoritmaların, ürün, kampanya, teklif önermede yeteneklerini giderek daha da geliştirmesi Amazon’un işlerini daha da kolaylaştırmışa benziyor.
Sesli Ticaret Alışveriş ve Reklamcılığı Sonuna Kadar Değiştirecek
Ürün Keşfi Giderek ”Her Yerde” Olmaya Başlıyor
Ürün aramak için kullandığımız yöntemler, yeni tüketicinin mobil kullanımı ile değişti ve teknoloji, tüketici tercihlerini yakaladığı müddetçe daha radikal bir şekilde değişmeye devam edecektir.
Reymond James araştırma raporuna 2016 yılı itibariyle insanlar satın almak istedikleri ürünleri Google yerine Amazon’da aramayı tercih ediyor. Alışveriş denilince akla Amazon’un gelmesi bunda büyük etken.
Mağazaların Kapanması, Eski Perakende Devrinin Sonunun Geldiğine İşaret
Amazon’un başarısı, Walmart’ın yükselişinin aksine sadece bir bulut çözümü, e-perakendeci veya lojistik şirketi değil, çok dikeyli bir teknoloji şirketi olmasından kaynaklı.
Yine de Walmart’ın Amazonla rekabet etme şansı, Snapchat’in, Instagram, Facebook ve WhatsApp voltranı ile rekabet etme şansından daha yüksek. Bunun içinse gelişen teknolojiye ayak uydurmaları şart!
2017’de yaklaşık 11.000 perakende zincir mağazasının kapanması beklenirken; Perakendenin geleceği nokta tartışmalara açık olacak ancak bu bir sektörün veya endüstrinin sıradan bir dönüşümü anlamına gelmeyecek. Bu, aynı zamanda şehir merkezlerinin insan uygarlığı tarihinde nasıl geliştiğini de anlatıyor olacak.
Bu yalnızca perakende balonunu patlamasıyla ilgili bir hikaye değil; aynı zamanda Amazon ve diğerleri arasındaki açılan farklı da anlatan bir hikaye.
Otomasyon Ekonomisi Perakende Dinamiklerini Sonsuza Kadar Değiştirecek
Bu, kapitalizmin dördüncü endüstriyel devrimde nasıl geliştiği ile ilgili bir anlatıdır. Perakende Ticaretini izolasyon altında görmemiz bugünden sonra artık mümkün değildir. Perakende sektörünü tek başlarına yöneten perakende bilginleri artık perakende sektörünün geleceği konusunda önemli kanıtlar sunmak için yeterli nitelikte değiller. Oyun da oyuncular da bambaşka!
Amazon’un başlı başına bir yapay zeka şirketi haline gelmesi, ”perakende” ve ”alışveriş” gibi olguların ortadan kalkmasını sağlıyor. Diğer yandan Amazon’un kendi markaları da büyümesini son sürat sürdürüyor.
Her Şey Yeni Tüketicinin Ne İstediği İle İlgili
Perakendenin geleceğini yalnızca mobil olarak düşünmek hata olur. Çeşitli arayüzler, ortamlar, mağaza içi ve çevrimiçi deneyimler, segmentasyon, kişiselleştirme üzerine gelişen yapay zeka… ”Perakende Her Yerde” kavramının temel olguları ve yeni anlamları bunlar olacaktır.
Hızlıca 10 yıl ilerisine gidelim, yıl 2027, Amazon bir reklam devi ve akıllı ev tüketicileri için 3D baskı gerçekleştirmede lider, 3d sarf malzemeleri dahi otomatik. Ürün sergileme sanal gerçeklik ile yapılabiliyor ve tüketicinin ihtiyaçlarını önceden tahminleyerek kişiselleştirilmiş ürünler sunuyor. Bütün bunlar evinizde yapılabiliyor olduktan sonra mağazaları ziyaret eder miydiniz?
Bu bir fiyat-kolaylık meselesi değil, Yapay zeka, müşteri odaklı olunmasını sağlayan bambaşka bir deneyim…
Amazon Echo Look
Amazon, Alexa’nın stil danışmanlığı sağlayan versiyonunu satışa çıkarttı bile. “Echo Look” 360 derece görüntünüzü çekip, giyim takviminizi tutabiliyor. Dahası modaya göre giyim önerilerinde bulunabiliyor. Ürünün ilerleyen dönemde “Kombininde vişne çürüğü renkte kravat eksik. Amazon’da vişne çürüğü kravatlar bu hafta 9.90’dan başlayan fiyatlarla!” demeye başlaması bir hayli olası. İşte bu deneyim, mağazada deneyiminde oldukça farklı bir şekilde, tüketicinin oturduğu yerden tüm ihtiyaçlarını kendisine önerilen şekilde karşılamasını sağlayacaktır.